::::::::::::::: Redőny, reluxa, szúnyogháló, napellenző, roletta szerelése, javítása, szaktanácsadás, helyszíni felmérés ::::::::::::::

Napellenző motorizáció

Motoros működtetés

Motoros működtetésű napellenzők
esetében ketté kell választanunk a motor és a működtetés kérdését. Ha a motor semmilyen automatikával nincs ellátva, csak kapcsolóval működik, akkor a kézi működtetésnél leírtakat kell figyelembe venni.

Lehetőség van olyan motorok beépítésére is, melyek magukban foglalnak egy kézi hajtóművet is. Ilyen motor használata esetén a kézi hajtómű segítségével, áramszünet alkalmával Ön a hajtókarral is működtetheti a napellenzőt. Fontos! A motorba beépített kézi hajtóművet csak áramszünet esetén szabad használni! Soha ne használja azt a motor működése közben! A kézi hajtómű működtetése esetén ügyeljen arra, hogy a napellenzőt ne tekerje a motoron beállított végállás-pozíciókon túl!


Automatikus vezérlés esetén a különböző funkciók a következők szerint működnek:

Szél: Biztonsági funkció. Mindig aktív, kiiktatni, kikapcsolni sosem lehet. Csak akkor nem működik, ha áramszünet van, illetve ha az érzékelő meghibásodott.

Működése: amennyiben a szél erőssége meghaladja a berendezésen korábban beállított küszöbértéket, az érzékelő a motornak azonnali „BE”, ill. „FEL” parancsot ad, annak érdekében, hogy az árnyékolót megvédje. Az árnyékoló tehát ilyen esetben akkor is be fog húzni, amikor ugyan erősen süt a nap, és a fényérzékelő szerint kint kellene maradnia. A küszöbértéket a beüzemelés során szakember állítja be. Ön soha ne módosítsa ezt az értéket, mert veszélyeztetheti a berendezés megfelelő működését.
A szél tehát egy ún. prioritás parancs, vagyis a biztonsági funkció érvényesítése miatt minden egyéb automatikus vagy kézi parancsot felülír.

Fény: Komfort funkció, mely külső árnyékolók esetében önállóan nem, csak a szél funkcióval kiegészítve használható.

Lényege: a beállított küszöbértéknél intenzívebb napsugárzás esetén az árnyékoló némi késleltetési idő után automatikusan árnyékoló pozícióba megy, ha előzőleg nem ott tartózkodott. A késleltetési idők azért kellenek, hogy az árnyékolót ne rángassa ki-be a hirtelen előbukkanó, vagy eltűnő nap. A funkció segít megóvni a helyiséget a túlzott felmelegedéstől, védi a helyiségben a tárgyakat a közvetlen napsugárzás káros hatásaitól.

Eső: Amennyiben a berendezést szeretnénk megóvni az esőtől, külön érzékelő telepíthető. A szélhez hasonlóan prioritás-parancsot ad ki, vagyis csapadék (hó is) esetén minden más érzékelő által, vagy kézzel kiadott parancsot felülbírálva az árnyékolót azonnal be/fel küldi. Az árnyékolót csak akkor lehet ismét használni, ha a fűtött érzékelőről a csapadék már elpárolgott.

Rendelhető extra felszerelések:

Kültéri hűtés vízbeporlasztással, a teraszok klimatizálásának legcélszerűbb módja;
Dekorvilágítás: LED-ekkel; Teraszvilágítás: vonalizzóval; Kirakatvilágítás: spottal.